Menu
EUR
Wat is het (echte) verschil tussen designer- en nicheparfums?

Wat is het (echte) verschil tussen designer- en nicheparfums?

Door: Kurt Stragier Reacties: 0

In de wereld van parfumerie worden de termen designer en niche vaak gebruikt om twee verschillende categorieën geuren te beschrijven. Maar wat betekenen deze termen echt, en waarom is dat onderscheid belangrijk? We leggen het graag uit zonder in clichés of simplificaties te vervallen.

Wat het verschil niet is

Soms hoor je dat wat nicheparfums onderscheidt van designer is dat ze "beter" zijn: creatiever, van hogere kwaliteit, lang blijvend, gemaakt met zeldzame ingrediënten en ontworpen om de zintuigen uit te dagen. Designerparfums daarentegen worden vaak afgeschilderd als generisch, gemaakt om zoveel mogelijk mensen te plezieren, liefst zo goedkoop mogelijk.
Maar is dit een eerlijke voorstelling?

Het klopt dat de eerste niche merken die opdoken aan het eind van de 20e eeuw (zoals l'Artisan Parfumeur, Frédéric Malle, Annick Goutal en Serge Lutens) ontstonden als een reactie tegen 'massa productie'. Ze wilden terugkeren naar de essentie van parfum: ambachtelijke, originele creaties gemaakt met nobele ingrediënten, waarbij ook de parfumeur erkend wordt als kunstenaar.

Intussen zijn die merken van het eerste uur overgenomen door luxe concerns, en zijn er duizenden niche merken op de markt, die niet allemaal meer voldoen aan die hoge verwachtingen van artistieke waarde of superieure kwaliteit. Net zo goed hebben veel designerparfums hun stempel gedrukt door hun innovatie, originaliteit en aantrekkingskracht. Als het verschil vandaag dus niet meer persé in kwaliteit of creativiteit zit, waarin dan wel?

Wat is een designerparfum?

Designerparfums worden gemaakt door luxemerken die een breed scala aan producten aanbieden: kleding, juwelen, accessoires en uiteraard parfums. Parfum is een essentieel onderdeel van hun portfolio, maar niet hun hoofdfocus.

Dergelijke merken werken vaak samen met grote parfumproducenten (zoals Givaudan, Firmenich of IFF), waar teams van getalenteerde parfumeurs geuren creëren die passen bij het imago van het merk. Dit heeft geleid tot enkele van de meest iconische geuren in de geschiedenis, zoals:

  • Chanel N°5 (Chanel)
  • L’Interdit (Givenchy)
  • Angel (Thierry Mugler)
  • J’Adore (Dior)
  • Terre d’Hermès (Hermès)

Stuk voor stuk parfums die worden geprezen om hun vakmanschap, originaliteit en vermogen om miljoenen mensen te raken. Hoewel ze ontworpen zijn om een breed publiek aan te spreken, maakt dat ze niet minder belangrijk in de parfumeriewereld.

Volgens deze definitie behoren trouwens ook merken zoals Martin Margiela, Comme des Garçons, Dries Van Noten en Tom Ford tot deze categorie, hoewel velen die allicht als 'niche' zouden omschrijven en ze allen creatieve bakens verzet hebben in de wereld van de parfumerie. 

Wat is een nicheparfum?

Nichemerken kenmerken zich door hun toewijding aan geur. In tegenstelling tot designermerken richten nichehuizen zich uitsluitend op het creëren van parfums (en soms complementaire producten zoals kaarsen of wierook). Hun missie is om geur te verkennen als een kunstvorm, in plaats van als een aanvulling op een bredere lifestyle-aanpak.

Maar niche betekent niet altijd klein of onafhankelijk. Veel van de bekende nichemerken, zoals Le Labo, Byredo, Maison Francis Kurkdjian en Diptyque, zijn eigendom van grote bedrijven zoals Estée Lauder, LVMH of Puig. Deze merken zijn commercieel succesvol en wereldwijd bekend, en bieden parfums aan die balanceren tussen creativiteit en brede aantrekkingskracht.

En ultra-niche en indieparfums?

Naarmate nicheparfumerie steeds populairder wordt, zoeken sommige liefhebbers naar ultra-niche of indie geuren: parfums die zeldzamer, experimenteel of persoonlijker zijn.

  • Ultra-Niche: Deze term wordt soms gebruikt op sociale media om parfums te beschrijven die de nadruk leggen op extreme exclusiviteit, artistieke experimenten en provocatie, waarbij de grens tussen geur en statement vaak vervaagt. Het concept van “onconventioneel” is zeer subjectief, waardoor ultra-niche net zoveel te maken heeft met persoonlijke perceptie en hype als met zeldzaamheid en creativiteit. Deze categorie gedijt op haar cultstatus en spreekt vooral 'insiders' aan die op zoek zijn naar avant-garde.
  • Indie: Indie-merken zijn onafhankelijke parfummerken die niet gelieerd zijn aan grote bedrijven of conglomeraten. Ze zijn meestal kleinschalig en worden vaak gerund door individuele parfumeurs, families of hechte teams die gedreven worden door passie en creativiteit in plaats van door trends in de massamarkt. Indie-merken geven de voorkeur aan persoonlijke verhalen, ambachtelijk vakmanschap en unieke geurcomposities, vaak via onconventionele benaderingen of met zeldzame ingrediënten om geuren te creëren die resoneren op een diep individueel niveau. Ze werken met een grote creatieve vrijheid, omarmen authenticiteit en koesteren vaak een nauwe band met hun publiek. Veel indiemerken richten zich op transparantie, duurzaamheid en ethische praktijken, waarmee ze zich onderscheiden binnen het groeiende landschap van de parfumerie.

Waarom is dit belangrijk?

De termen designer en niche worden te pas en te onpas gebruikt, maar ze beschrijven eigenlijk vooral bedrijfsstructuren, niet de intrinsieke kwaliteiten van parfums. Hoewel deze categorieën nuttige context bieden, bepalen ze niet of een geur superieur is of beter bij je persoonlijkheid past.

Bij Smell Stories richten we ons op indie parfums omdat we hun persoonlijke verhalen, unieke perspectieven en ambachtelijke benadering waarderen. Voor ons gaat parfum over verbinding, emotie en het vertellen van verhalen - kwaliteiten die labels als "designer" of "niche" overstijgen.

Conclusie

De wereld van de parfumerie is divers en in beweging, en de grenzen tussen designer en niche vervagen steeds verder. In plaats van je te focussen op labels, moedigen we je aan om geuren te ontdekken met een open geest en je neus je gids te laten zijn.

Elk parfum heeft een verhaal te vertellen. Kies voor parfums die jou raken. En als je het belangrijk vindt om kleinere, onafhankelijke merken te ondersteunen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
American Express Belfius Cartes Bancaires Giropay iDEAL KBC Klarna Achteraf Betalen Maestro MasterCard Bancontact PayPal Visa
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »