Ons bezoek aan Pitti Fragranze
We keken enorm uit naar ons eerste bezoek aan de jaarlijkse parfumbeurs Pitti Fragranze, dus toen we ’s ochtends om 4u klaar stonden om te vertrekken en constateerden dat onze vlucht geannuleerd was, waren we behoorlijk misnoegd. Snel op zoek naar een alternatief dus, en dat vonden we uiteindelijk. Met een dag vertraging konden we eindelijk vertrekken naar Firenze. Het avontuur kon beginnen.
Na het inchecken in ons hotel (dat ons direct charmeerde omdat hun badproducten van het merk Gabriella Chieffo waren, een Italiaans parfumhuis dat ons dierbaar is en we vijf jaar geleden in België introduceerden), haastten we ons naar onze eerste afspraak: de lancering van de twee nieuwe geurlijnen van het artistieke merk Agatho. We kregen begin dit jaar al een sneak peek op die andere beurs, Esxence, maar nu zijn ze er dus echt. We kunnen niet wachten om hun nieuwe lijnen (Mythos: drie parfums geïnspireerd op de Griekse mythologie, en Olympia: drie sportieve geuren rond vetiver die hun inspiratie halen uit de olympische spelen) aan je voor te stellen.
De volgende dag trokken we na het ontbijt naar de eigenlijke beurs, in een voormalig treinstation aan de rand van Firenze. Eerste indruk: geen lange wachtrijen, een overzichtelijke ruimte verdeeld over twee hallen en een heldere layout. We zagen dat het goed was. Ook over het aanbod aan merken was duidelijk nagedacht: een uitmuntende selectie van niche merken uit alle hoeken van de wereld, sommige met een lange geschiedenis, maar evengoed flink wat interessante nieuwkomers. Uiteraard waren Italiaanse merken goed vertegenwoordigd, maar we zagen ook merken uit minder voor de hand liggende landen zoals Argentinië, Roemenië, Soedan en Korea. Het was intrigerend om te zien (en ruiken) hoe die merken inspiratie putten uit de cultuur en geschiedenis van hun respectievelijke land om met verrassende creaties te komen. Dat is ongetwijfeld een verrijking voor de wereld van niche parfum.
We merkten dat we na vijf jaar een stuk ‘efficiënter’ waren geworden in onze aanpak. We voelen al snel aan of een merk in ons aanbod zou kunnen passen of niet. Zonder uitzondering werden we door elk merk dat onze aandacht trok hartelijk ontvangen en namen ze ruim de tijd om ons doorheen hun verhaal en geuren te leiden. Je voelde bij elk van hen hun terechte trots en passie en we kregen vaak heel persoonlijke verhalen te horen. Parfum wordt iets prachtigs en unieks als het ontstaat vanuit authentieke emoties en persoonlijke ervaringen. Die menselijke connectie is een van onze belangrijkste criteria bij de keuze voor een merk, en mochten onze middelen onbeperkt zijn, dan waren we allicht met een dozijn nieuwe merken naar huis teruggekeerd.
Naast nieuwe merken die we voor het eerst ontdekten, zagen we ook flink wat merken terug die we al een tijdje volgen. Boeiend was het om te zien hoe ze geëvolueerd waren, soms met een totaal nieuwe (en verbeterde) look en verpakking of met een visie die verder was uitgekristaliseerd. Een parfummerk lanceren kan misschien wel beginnen als een wilde droom met fantastische eerste creaties, uiteindelijk moet je ook met een coherent en uniek verhaal komen om een plekje te verwerven in het ruime aanbod.
Op de laatste dag hadden we nog een volledige hal te verkennen, al stonden hier meer (meestal Italiaanse) distributeurs die verschillende van hun merken voorstelden, wat de ervaring net iets minder persoonlijk maakte. Maar ook hier ontdekten we toch een aantal mooie verrassingen en werden we telkens uiterst gastvrij onthaald. Hoewel het voor de standhouders de derde dag was, iedereen er nog behoorlijk fris en monter uit en namen ze met plezier tijd voor ons. Het voordeel van een kleinere, rustige beurs allicht, zowel voor hen als voor ons.
Pitti is enkel toegankelijk voor ‘professionals’. Jammer allicht voor de vele parfumliefhebbers, maar wij vonden de seneriteit een verademing na de stress om er te geraken. Onder die professionals waren naast retailers zoals wij, ook journalisten en content creators, die door het marketingteam van Pitti waren geselecteerd. Belangrijk en onmisbaar om een event als dit de nodige weerklank te geven.
Het viel ons op dat elk ‘type’ professional de beurs anders benaderde. Content creators zoeken net als wij naar trends en nieuwe parels uiteraard, om er als eerste over te kunnen praten, maar er was een duidelijk verschil met ons parcours als retailer. Waar wij vooral een merk in zijn globaliteit willen leren kennen en evalueren (als retailer ga je een relatie aan met een merk en bied je vervolgens hun volledige collectie aan), willen influencers liefst alle nieuwe lanceringen van alle merken gezien en geroken hebben. Begrijpelijk en lovenswaardig, want het waren er behoorlijk veel.
Welke trends hebben we opgemerkt?
Gourmand zit duidelijk nog steeds in de lift, met flink wat nieuwe releases rond fruitige noten of vanille. Het belooft dus een ‘smakelijk’ najaar te worden.
We zagen verschillende nieuwe parfums met oud als centrale noot, een categorie die wat over zijn hoogtepunt leek, maar nu terug aan een nieuwe opmars is.
Meer en meer merken zetten in op hogere concentraties met de lancering van Extrait de Parfums, als antwoord op de vraag naar parfums die lang (heeeel lang) blijven.
Andere merken gaan dan weer een totaal verschillende richting uit, met geraffineerde en subtiele creaties die een ode brengen aan de natuur, inzetten op duurzaamheid met ecologische verpakkingen en ethische ingrediënten, of focussen op persoonlijk welzijn en spiritualiteit. Parfums die je in eerste instantie draagt voor jezelf dus, met een hoog emotioneel karakter.
We zagen veel diversiteit en enthousiasme. Ook al wordt het voor een kleine retailer als ons steeds moeilijker om keuzes te maken, we kunnen de dynamiek en creativiteit van al die gedreven ondernemers alleen maar toejuichen. Het maakt de bijzondere wereld van niche parfum er alleen maar interessanter op.
Na twee dagen intensief ‘scouten’ keerden we verrijkt, met een dosis nieuwe energie en een valies vol samples, terug naar Brussel. Bedankt Pitti Fragranze, je was geweldig.